Ez nem én vagyok
Ez nem én vagyok

A várandósság során sok változáson megy át a nő testileg és lelkileg is. Ez a változás nekem majdnem 3 évvel ezelőtt kezdődött, a kisfiam megfoganásával. Az ő szoptatása kitartott a mostani babavárásom feléig, így azóta vissza se nyertem a régi önmagam.

...

A Tesóra várva (2. rész)
A Tesóra várva (2. rész)

Amikor kistesó érkezik a családba, már másképp várják a szülők, mint az első babát. Legalábbis mi másképp várjuk. Nem csak magunkat és az életteret, de a nagyobb gyerkőcöt is fel kell készíteni a várható változásokra. Hogyan tegyük ezt meg? Hogyan és mennyit beszéljünk arról, hogy mit is jelent a várandósság, születés, gondoskodás egy újszülöttről… ? Elmesélem, mi hogyan csináljuk.

...

Anya, sötét van!
Anya, sötét van!

Nagyon különleges megfigyelni gyermekünk fejlődését. Eleinte a mozgásfejlődés, később a beszédfejlődés ejthet minket újabb és újabb ámulatba. Kisfiunk másfél éves korától rohamléptekben növeli a szókincsét, és egyre komplexebben fejezi ki magát. Ennek viszont van árnyoldala is, legalábbis ha az ember minden szavát komolyan veszi.

2018. december (31. hét)

A betegségek kapcsán meséltem a nagyon szívbe markoló és idegtépő éjszakai sírásokról, ...

Túlélésre játszva
Túlélésre játszva

Szülőként az egyik legnehezebb, amikor betegen látjuk a csemeténket. Szerencsére súlyos betegséggel nincs személyes tapasztalatunk, de az első láz, az első nátha, az első vírusos megbetegedés is embert próbáló. És persze a továbbiak is.

2018. december (30. hét)

Zozi másfél éves koráig csak a háromnapos lázzal és egy kis náthával találkoztunk. Azóta viszont több betegsége is volt, amit várandósan talán még nehezebben viseltem. Az elmúlt hat-hét ...

Délutáni pihenés? Kizárva!
Délutáni pihenés? Kizárva!

Előfordult Veled, hogy pénteken, munkából hazafelé menet semmi másra nem vágytál, mint elheveredni a kanapén? És hogy ez valamiért meghiúsult?

2016. augusztus (28. hét)

Ez a történet nem kapcsolódik szervesen a várandóssághoz, egy egyszerű anekdota egy délutánról, ami másképp alakult, mint terveztem.

Nyári szabadságos időszak van, a július végi hajtás már a hátunk mögött, az augusztusi hónap kezdésen is túl vagyunk. Ez egy olyan hét, ami ...

Távol is közel
Távol is közel

Ti is hallottátok már azt az elméletet, hogy az ikrek érzik egymást, és átélik egymás fájdalmait? Könnyen mondjuk bennfentesként, hogy „Ez csak legenda!“, illetve sokáig a sztenderd válaszunk az volt, hogy még nem történt olyan fájdalmas dolog a másik távollétében, hogy azt érezni kellett volna. Ugyan én még nem éltem át, de azt hiszem, ez az érv egy szülés után már nem él. Mi ezt hogy is éltük át két éve, és vajon hogyan lesz most?  

...

A második trimeszter
A második trimeszter

Azt szokták mondani, hogy a második harmad a legfelhőtlenebb időszaka a babavárásnak. Általában túl van az ember a rosszulléteken, a kritikusnak mondott első szakaszon, az első genetikai vizsgálaton. A nők többsége energikus, a pocak még nem akkora, hogy nagyon megnehezítse a mindennapi feladatokat, de általában már látszik, hogy lakik bent valaki. Hogyan éltem meg ezt a harmadot 2016-ban és most?

Az első trimeszter kapcsán meséltem, hogy nagyon gyorsan pörögnek ...

3, 4 vagy 5D? Babamozis tapasztalataink
3, 4 vagy 5D? Babamozis tapasztalataink

Ma már egészen elképesztő technológia áll rendelkezésre, amivel megleshetjük a szívünk alatt hordott kis életet. 3, 4 sőt 5D-s ultrahanggal ígérnek életre szóló élményt, a baba születése előtti találkozást gyermekünkkel. Bepillantást nyerhetünk a magzati életbe, láthatjuk a pici mozdulatait, arckifejezéseit. A legtöbb helyen ráadásul arra is felkészülnek, hogy nem csak a leendő szülők, hanem a család több tagja is szeretne csatlakozni a kukkoláshoz. ...